Bankalar Kredi İçin Ne Zaman Kefil İster

Bireysel krediler alanında ilk gelişmelerin yaşandığı onbeş yıl kadar önceki dönemlerde kullandırılan krediler için kefil şartı aranıyordu. Üstelik bu dönemlerde bireysel tüketici kredisi kullanmak isteyenlerden genellikle iki kefil istenirdi. son on yıl içinde ülkemizde bireysel kredilerin yaygınlaşmasıyla ihtiyaç kredilerinde kefilsiz ve teminatsız kredi kullanımı yaygınlaştı. Hatta son dönemlerde bankalar kredi başvurularında nüfus cüzdanı dışında hiçbir belge dahi istemiyor.

Ancak bu kolaylıklar herkes için geçerli değil. Düzenli bir geliri olduğunu kanıtlayamayan başvuru sahiplerinden genellikle kefil isteniyor. Kefilli kredi kullandırılan bir başka grup ise genellikle kredi geçmişleri iyi olmayanlar oluyor. Daha önceleri ülkemizde kredi geçmişi ile ilgili bir kayıt tutulmuyordu. Her banka kendi elindeki bilgilere göre kredi kullandırma kararı veriyordu. Son yıllarda ortak bir bilgi havuzunda vatandaşın kredi geçmişleri, düzenli ödeme yapıp yapmadıkları, borçlarına sadık olup olmadıklarına ilişkin bilgiler toplanıyor. Bu nedenle kredi ya da kredi kartı ödeme geçmişiniz sorunluysa, geliriniz yeni kredi talebinin olumlu karşılanması için yeterli değilse sizden yeni bir kredi kullanmak için kefil göstermeniz istenebilir. Gelir durumunuza göre yüksek tutarlarda kredi kullanma talebiniz genellikle bankalar tarafından reddediliyor ya da banka tarafından kefil isteniyor.

Bu nedenle kefilsiz kredi kullanmak istiyorsanız öncelikle yüksek tutarlı kredi talep etmemeniz, kredi geçmişinizin fazla sorunlu olmaması ve düzenli gelirinizi belgelendirmeniz gerekiyor. (kredi haber)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder