Kredi Kartı Taksitlerine Yeni Sınırlama ve Düzenlemeler Geldi



Kredi kartları ile hediye çeklerine taksit yasağı getiren yönetmelik yürürlüğe girerken kredi kartı kullanımına yeni sınırlama ve düzenlemeler geldi. Kısa adı BDDK olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik hükümlerinde yapılan düzenlemeler bugünden itibaren gündelik hayatımızdaki yerini alıyor.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe son anda eklenen yeni uygulamaya göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemeyecek. Üstelik, bankaların sıkça uyguladığı yöntem olan "taksit erteleme" veya "taksit öteleme" gibi uygulamalar da dokuz ay kapsamına alınıyor. Yönetmelikte yer alan "ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere" ibaresi, erteleme dahil sürenin en fazla dokuz ay olabileceğini gösteriyor.

Yönetmelikte hiç taksit yapılamayacak mal ve ürünlerle ilgili düzenleme de yapılarak kapsamı genişletiliyor. Buna göre hiç taksit yapılamayacak mal ve ürünler şöyle sıralanıyor: Kredi kartlarıyla gerçekleştirilen telekomünikasyon ve kuyumculuk ürünleriyle ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.

Bu madde ise, başta cep telefonu, bilgisayar ve televizyonlar olmak üzere elektronik ürünlerin satın alınmasında; her türlü yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulamasının olmayacağı anlamına geliyor. Ayrıca hediye kart, hediye çeki ve benzeri isimler altında da taksit uygulaması da tarihe karışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder