Bedelli Askerlik Kredisi için bankalar harekete geçti

Başbakan Ahmet Davutoğlu bedelli askerlik müjdesini verdi. Yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan veya 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olanlar için bedelli askerlik imkanı getirildi. Bu vatandaşlarımız 18.000 TL ödeme karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacak. Bilindiği gibi 2011 yılı sonlarında da Bedelli Askerlik uygulaması yapılmış ve 30.000 TL ödeyenler askerliğini yapmış sayılmıştı.

2011 yılındaki uygulama ile yeni bedelli uygulaması arasındaki iki önemli fark var. Birincisi, ödenmesi gereken bedelin 30.000 TL'den 18.000 TL'ye indirilmiş olması... Yükümlüler açısından bu pozitif bir gelişme... İkinci fark ise, 2011 yılında askerlik bedelinin taksitle ödenmesi mümkün iken bu defa taksit imkanı verilmemesi... Bir başka deyişle 18.000 TL'nin peşin ödenmesi gerekiyor.

Taksitle ödeme imkanı artık yok ama bu sorunu banka kredisi kullanarak çözmek mümkün... Şu an için bedelli askerlik kredisi paketi açıklamış herhangi bir banka bulunmuyor ama bedelli müjdesinin verilmesiyle birlikte birçok banka harekete geçti bile... Davutoğlu'nun açıklamasının hemen ardından cazip koşullu Bedelli Askerlik Kredisi paketleri hazırlamaya başlayan bankaların önümüzdeki haftadan itibaren televizyon reklamlarına başlaması bekleniyor. 9 ay, 12 ay, 24 ay veya 36 ay vadeli kullanılabilecek bedelli kredilerindeki faizin ne olacağı henüz bilinmiyor ama banka yetkililerin verdiği ilk bilgilere bakılırsa aylık faizin yüzde 1'in altında olması bekleniyor.

Çalışırken askerliğini bedelli yapmak isteyenler için uygun faizli kredilerin önümüzdeki günlerde banka müşterilerine sunulması bekleniyor. Şu an tüketici kredisi olarak bankalar en düşük aylık faizi yüzde 1 üzerinden hesaplıyor. Banka yetkilileri, bedelli askerlik faizinin bu rakamın biraz altında olabileceğini söylüyorlar.

18 bin TL kredi alan bir bedelli adayı 12 aylık vade ile kredisini aylık 1.619 TL olarak geri ödeyecek. Yani 18 bin TL’yi 12 aylık taksitlerle toplamda 19.525 TL olarak geri ödeyecek. Vade daha uzarsa sözgelimi 2 yıla (24 ay) çıkarsa taksit miktarı azalacak. 24 ay vadeli 18 bin TL kredi alan bir bedelli adayı aylık 867 TL ödeyecek. Adaylar vadeyi uzatırsa toplam ödeme tutarı biraz artacak. 36 aylık taksitlerle ödemeyi tercih edenler 22 bin 752 TL ödeyecek. Bankaların bedelli adayları için ‘dosya masrafsız’ kredi kampanyaları çıkarması da seçenekler arasında...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder