TEB - Konut Kredisi Onay Süreci Nasıl İşliyor

Bankalardan konut kredisi kullanmak oldukça zorlu ve zahmetli bir süreç gerektirebiliyor. Özellikle de konut kredisi başvurusunu değerlendirme ve onay aşaması uzunca bir zaman alabiliyor. Ancak bu süreci kısaltan ve kolaylaştıran bankalar da var. Değerlendirme ve onay aşamasını kısaltan bankaların başında da TEB geliyor.

TEB'e konut kredisi için başvuru yaparken tüm evrakları eksiksiz teslim ettiyseniz, başvurunuz 24 saat içerisinde cevaplanıyor. Ancak kullanmayı düşündüğünüz konut kredisinin tutarı çok yüksek ise ve krediye konu olan konutun özellikleri farklıysa buna paralel olarak onay süreci de değişkenlik gösterebiliyor.

Şimdi de onay sisteminin nasıl işlediğine bakalım. Başvuru yaptığınız TEB şubesinin yetkilileri, başvurunuz ile birlikte ekspertiz sürecini hemen başlatıyor. En uygun kredi türünün hangisi olacağına müşteri temsilcinizin de yardımıyla siz karar veriyorsunuz. Bu kararı vermenizden hemen sonra satın alacağınız konutun değerini belirlemek amacıyla bir değerleme firmasına ekspertiz raporu hazırlatılıyor. Bu işlemi TEB yapıyor. Anlaşmalı olduğu SPK lisanslı ekspertiz firmaları aracılığıyla o konutun piyasa değerinin ne olduğunu belirliyor. TEB'den kullanabileceğiniz konut kredisi tutarı, o konutun ekspertiz değerinin en fazla yüzde 75'i kadar olabiliyor.

Konut kredisi kullanabilmeniz için gelir durumunuz çok önemli... Ayrıca satın almak istediğiniz konutun uygunluğu ve ekspertis sonucuna da bakılarak ne kadar kredi çekebileceğiniz belirleniyor. Böylece kredi kullandırım aşamasına geçiliyor. Kredi kullandırım öncesinde teminat alınacak gayrimenkule ilişkin ipotek işlemlerinin tamamlanması gerekiyor.

Satın almayı düşündüğünüz konutun değeri örneğin 200 bin TL ise, bunun yüzde 75'ine denk gelen 150 bin TL tutarında konut kredisi kullanabilirsiniz. Ancak aylık gelirinizin, aylık kredi taksit tutarlarına oranının da en az yüzde 45 olması gerektiğini unutmayın. Örneğin 4.500 TL tutarında taksit ödeyebilmeniz için aylık gelirinizin en az 10.000 TL olması gerekli... Aynı şekilde 2.250 TL tutarında taksit ödeyebilmeniz için de aylık geliriniz en az 5.000 TL olmalı...

Teminat İşlemleri

Kredi tutarınız belirlendikten sonra kullanımına yönelik teminat işlemlerinin yapılması gerekiyor. Konut kredilerinde teminat olarak adınıza kayıtlı konuta TEB tarafından ipotek konuluyor. Kredi geri ödemelerinizi tamamlayınca TEB tarafından ipotek fek işlemi yapılıyor. Bir başka deyişle ipotek kaldırılıyor.

TEB Konut Kredisi kullandırımında Hayat Sigortası, Konut Sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Bu işlemlerin yapılmasının sebebi, teminat altına alınan konutu ve kredi borçlusunu güvence altına almak... Böylece hem konut, hem de o konutu satın alan kredi borçlusu güvence altıa alınmış oluyor.

gerek teminat altına alınan konutu gerekse kredi borçlusunu güvence altına almak amacıyla Hayat Sigortası, Konut Sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yaptırılmaktadır. Bu işlemlerin tamamının TEB şubeleri tarafından gerçekleştirildiğini, sigorta şubelerini dolaşmanıza gerek olmayacağını belirtelim.

İlgili Konu: Konut Kredisi Faizlerinde İndirim Devam Ediyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder