Bankalar Artık Hesap İşletim Ücreti Alamayacak

27 Mayıs 2014 tarihinde itibaren yürürlüğe giren Yeni Tüketici kanunu ile birlikte bankaların vatandaştan aldığı Hesap İşletim Ücreti tarihe karıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yürürlüğe girn yeni tüketici kanunuyla hesap işletim ücretinin tamamen yasaklandığını açıkladı.

Basın toplantısı düzenleyen Yazıcı'nın yeni kanundaki hükümlerle ilgili olarak verdiği bilgiler şöyle sıralanıyor:

Konut kredisinin erken ödenmesi halinde % 2 olan erken ödeme tazminatı, kalan vadesi 36 aya kadar kredilrde % 1'e indiriliyor.

İnşaat ruhsatı almamış konut üreticisi, bundan sonra maketten tüketiciye konut satışı yapamayacak.

Konut satışlarında tüketicilere 14 gün içinde cayma hakkı tanınıyor. Satın aldığı konuttan 14 gün içerisinde pişman olan tüketici, konutu iade ederek cayma hakkını kullanabilecek.

Tatil turizmi için paket tur şeklinde yapılan satışlarda sözleşmenin esas unsurlarından birisinin değişmesi halinde tüketici "sözleşmeden dönme hakkını" kullanabilecek.

Paket tur şeklinde yapılan turizm paketlerinde şirketten "boşa harcanın tatil zamanı" adı altında tazminat istenebilecek.

Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerin ilk açılışının internet üzerinden yapılması halinde internetten iptal edilebilecek. Tüketiciler sözleşme feshi için bayilere yönlendirilemeyecek.

Bankalar artık herhangi bir tarifeye bırakmaksızın, hiçbir şekilde, hesap işletim ücreti alamayacaklar. Hesap işletim ücreti tamamen yasaklanıyor.

Buna karşılık, bankaların aldığı kredi kartı aidat zorunluluğu devam ediyor. Ancak her banka, aidat zorunluluğu olmayan kredi kartı çıkartmak zorunda...

Saadet zinciri tipi organizasyonlar yasa dışı kabul ediliyor.

Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurularda şu an 1.272 TL olan şikayet limiti 3.000 TL’ye çıkarılıyor. Böylece daha fazla tüketici uyuşmazlığının mahkeme öncesinde çözülmesi sağlanıyor.

Televizyon ve radyolarda karşılaştırmalı Reklam serbest oluyor. Bir ürünün reklamı yapılırken rakip firma ürününün şu kadar olduğu söylenerek tüketicinin karşılaştırma yapması sağlanacak.

Çocukların, engellilerin, hastaların, yaşlıların duygusal istismar aracı olarak kullanıldığı reklamlarla ilgili önlem alınıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder