Nedir Şu MasterCard, VISA, American Express?



Hepimiz birer kredi kartı kullanıcısıyız. Kimimiz de iki tane var, kimimiz de daha fazlası... Her gün mağazalarda alışveriş yaparken, ödemelerimizi gerçekleştirirken kredi kartımızın üstünde yer alan MasterCard, VISA ve American Express (Amex) gibi logoları görürüz de bunların ne olduğunu çok azımız merak eder. İlgilenmeyenler yine ilgilenmesin ama dikkatini çekip de bilgi sahibi olmayanlar aşağıdaki yazıyı dikkatle okusun.

Türkiye'de kullanılan kredi kartlarının üzerinde MasterCard, VISA ve Amex logoları vardır. Bunlardan MasterCard ile VISA birçok açıdan birbirine benzer ve American Express'e göre çok daha yaygındır. American Express'in ise, diğer ikisinde bulunmayan, kendine özgü bazı avantajları vardır. Amex'in özel bir kart olarak anılmasına rağmen kullanım alanının özellikle ülkemizde çok sınırlı olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

Yurtdışında ise Amex'in durumu daha farklı.. Amex'e özgü özel kart tipleri çok özel bazı müşterilere hitap ediyor, çoğu zaman da kullanıcısına avantaj sağlamaktan çok bir masraf kapısı olup olmadığı tartışılıyor. Amex Türkiye'de yıllardır işbirliği yaptığı ortağı Akbank yerine Garanti Bankası'yla işbirliği yapacağını birkaç yıl önce duyurdu.

MasterCard ve VISA Kart ise genellikle uluslararası futbol ve diğer spor dallarındaki sponsorlukları ve özel kart markası reklamlarından aşina olduğumuz kredi kartları... Bu reklamların neden yapıldığı da ayrı bir tartışma konusu... Çünkü özellikle Türkiye'de müşteriler bankadan kart alırken genellikle herhangi bir tercihte bulunmamakta, bankanın tarafından kendisine sunulan markayla yetinmekte. Banka MasterCard sunuyorsa MasterCard, VISA sunuyorsa VISA...

MasterCard dünya çapında 25 binden fazla iş ortağı olan bir şirket... 25 binden fazla finansal kuruluş, müşterilerine MasterCard aracılığıyla kredi kartı hizmeti veriyor. MasterCard'ın sahipliğini ise dünya çapında ünlü JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America gibi şirketler taşıyor. MasterCard FIFA Dünya Kupası'nın resmi sponsorlarından...

VISA ise 21 bini aşkın kullanıcı ortağıyla hizmet sunan, gerek Debit Card (Banka Kartı) gerekse kredi kartı imkanları sunan bir şirket. VISA Güney Amerika'daki önemli futbol şampiyonalarına sponsor olmasıyla tanınıyor.

Kullanıcılar açısından kredi kartlarının VISA ya da MasterCard olması çok da önem taşımıyor. Çünkü her iki şirket de aynı kalitede, aynı yaygınlıkta ve güvenirlikte hizmet sunuyor. Ülkemizde yaygın olmayan Discovery Card'ın da sektörün dünya çapındaki liderlerinden birisi olduğunu belirtelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder