Kredi Kartından Nakit Çekme - Avantajları ve Dezavantajları

Günden güne yükselen hayat standartları ihtiyaçlarımızı da gün geçtikçe çeşitlendiriyor ve arttrıyor. Geçmişte ihtiyaç olarak kabul edilmeyen pekçok şey artık günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası. Daha önceleri 72 ekran bir televizyon bile lüks kabul edilirken bugün LCD ve Plazma televizyonlar olmazsa olmaz kabul edilenlerden...

Ya çocuklarımızın ihtiyaçları? Atari oyunlarından bugün ADSL internet bağlantılı, çok yer kaplayan oyunları bile diskinde barındırabilen, bellekleri ve hızları yüksek bilgisayarlara geldik. Eski video cihazları çoktan çöpe atıldı, bugün VCD Playerler da bize yetmiyor, DVD'lerin recorderlı olanlarını istiyoruz. Eski cep telefonlarımızı bir düşünelim, ne kadar işlevsiz ve kaba bir görünümdeydiler. Oysa bugün sevdiklerimizin, ailemizin resimlerini cep telefonundan çekmek bize çok normal geliyor.

Tüm bu ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek ise elbetteki bizleri maddi anlamda geçmişe göre çok daha fazla zorluyor. Özellikle sabit bir gelirimiz varsa ve ailemizi ve çocuklarımızı mutsuz etmek istemiyorsak ister istemez bize sunulan bazı nakit imkanlarını düşünmemiz gerekiyor. Tüketici kredileri, İhtiyaç kredileri, Araç kredileri vs. gibi sınırsız kredi seçenekleri bize sunulan imkanlardan. Ancak bu kredileri kullanmak için çoğu zaman bürokratik bir takım işlemleri aşmak gerekiyor. Kredi için başvurduğumuz bankalar ve finans kurumları tamamlamamız gereken uzun bir listeyi önümüze koyabiliyorlar. Çalıştığımız işyerinden istenen çalışma belgeleri, diğar bankalara olan borçlarımızın araştırılması, imzalar, onaylar gibi uzun zaman alan bazı prosedürler acil ihtiyaç noktasında bizi kredi kartlarından nakit çekmeye yönlendiriyor.

Çoğu zaman da çektiğimiz miktarlar tüketici kredisiyle uğraşmaya değmeyecek kadar küçük olduğu için en yakındaki ATM makinesi nakit avans çekmek için bize çok cazip geliyor. Bankalardan kredi kartlarını kullanarak nakit avans çekme ülkemizde tüketicilerin oldukça fazla başvurdukları bir kredi yöntemi. Acaba bu yolla nakit finans imkanına kavuşmak uzmanlarca tavsiye edilen bir yol mu?

Eğer ihtiyaçlarımızı ve ödeme imkanlarımızı iyi biliyorsak ve bunları gereğinden fazla abartmıyorsak kredi kartından nakit çekme bizi daha sonra fazla zora sokmayacak bir finansman biçimi. Ancak eğer gerçek ihtiyacımızın çok üzerinde tüketime yönelirsek ve ödeme imkanlarımızı düşünmeden borçlanırsak çektiğimiz nakit avansların oluşacak faizlerle birlikte geri ödenmesi bizi bir hayli sıkıntıya sokacaktır.

Kredi kartıyla nakit çekme yoluyla para imkanı sağlamanın basit, hızlı ve kolay olması ve anında gerçekleşmesi sistemin avantajlı yönü. Karar verdiğimiz anda ve limitlerimiz dahilinde istediğimiz miktarda bir paraya birkaç saniye içerisinde ulaşmak ve ihtiyaçlarımızı karşılamak mümkün. Ancak bu pratikliğin yanısınıra nakit avans çekmenin belli başlı sakıncaları da var.

Kredi kartıyla nakit avans çekmenin dezavantajlarının başında kredi kartı faizlerinin yüksekliği geliyor. Uzmanlar kredi kartının bir ödeme aracı olduğu, kesinlikle bir kredi kullanma ve finansman aracı olmadığı uyarısında bulunarak eğer çekeceğiniz miktar önemsenmeyecek derecede az değilse ya da tüketici kredileri için belirli bir süre bekleme imkanınız varsa nakit avans yolunu kullanmamayı tavsiye ediyorlar.

Nakit avans yoluyla çektiğiniz kredinin faiz oranı genelikle tüketici kredisi yoluyla alabileceğiniz kredinin faiz oranının 3 - 4 katlarını bulabiliyor. Zamanında ödememe, kısmi ödeme yapma ya da daha da kötüsü tüm borcunuzun gecikmeye düşmesi gibi durumlarda ayrıca bir gecikme faizi de ödemeniz gereken miktarın üzerine eklenebiliyor.

Kredi kullanma çağdaş yaşamın vazgeçilmezlerinden biri. Ancak kredi kartları kötü kullanılması durumunda elimizde patlamaya hazır bir bomba durumuna dönüşebilir. Eğer kredi kartını ve nakit avans çekme imkanını iyi bir şekilde kullanabilirsek bu bizi maddi açıdan rahatlatacak ve ihtiyaçlarımızı karşılamamızda yardımcı olabilecek iyi bir fırsat. Ancak özellikle borç miktarımızı abartmamaya, düzenli ödemelerimizi aksatmamaya ve her zaman ödeyebileceğimiz miktarda borçlanmaya dikkat etmemiz gerekiyor.

Nakit Çekerken Dikkat !

Faiz oranlarını diğer bankaların sunduğu faiz oranlarıyla karşılaştırmalı, en düşük faiz oranını yakalamaya uğraşmalı.
Geri ödemeleri aksatmamalı.
Nakit çekme işlem ücretlerinin de yüksek olmamasına dikkat etmeli.

Bankalardan Nakit Avansa Taksit İmkanı

Akbank gibi bazı bankalar son dönemde çekilen nakit avansların da taksitle ödenmesi sistemini müşterilerine sunmaya başladı. Nakit çekimlerinizi de taksitlendirerek daha düşük faiz oranlarından yararlanmak mümkün...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder