Dolardaki Düşüş 2 TL Seviyesinin Altına Kadar Devam Edecek mi?

Doların seçim sonrası 2.14’lere kadar hızla düşmesi önümüzdeki günlerde 2 TL’ye inebileceği senaryolarını gündeme getirdi. Ekonomistlerin bir kısmı yeniden 1.90'ları konuşurken büyük çoğunluğu ise doların artık 2 TL seviyesinin altına düşmesinin mümkün olmadığı, Merkez Bankası'nın ve hükümetin böyle bir düşüşe izin vermeyeceği görüşünü savunuyorlar. Dolayısıyla ekonomistlerin görüşleri Dolar / TL seviyesinin yakın vadede ne olacağı konusunda ayrışmaya başladılar.

Yerel seçim sürecinde 17 Aralık operasyonlarının da etkisiyle 2.39 TL’ye kadar çıkan dolar kuru, faizlerin yüksek oranda artırılması sonucu bir miktar geri çekilmişti. Uzun süre 2.20'ler seviyesinde duran Dolar / TL, seçimden sonra 2.14 TL’ye kadar geriledi. Dolar kurunda gözlenen bu gevşeme sonrasında, ‘Dolar = 2 TL’ senaryosu yeniden konuşulmaya başlandı.

Dolar kurunun 2 TL’ye inme ihtimaline dönük senaryoları değerlendiren akademisyen ve ekonomistlerin çoğuna göre, “Bu seviye artık zor” ve hatta, “Doların 2 TL’ye inmesi mümkün değil.”

Akademisyenlere göre, hızlı fon girişi yaşansa dahi, Merkez Bankası TL’nin hızlı değer kaybetmesini engelleyici politikaları devreye sokacak. İkinci genel kanı ise 2 TL ve altındaki seviyelerin teknik olarak mümkün olduğu ancak buna geçit verilmeyeceği yönünde... Akademisyenler, “Dolar = 2 TL” senaryosunun gerçekçi bir beklenti olup olmadığını yorumlarken fon girişi, Merkez Bankası'nın tutumu, dış ticaret, cari açık ve büyüme beklentileri gibi parametleri temel alıyorlar.

Seçim sonrası dolar fiyatında yaşanan gevşemeye kanmamak gerektiğini düşünen ekonomistler, normal koşullarda dolar fiyatının yeniden 2 TL olmayacağını vurguluyorlar. Yurt dışından bol para gelmesi halinde doların kısa süreliğine 2 TL seviyesine kadar çekilebileceğini, ancak bunun çok zayıf bir ihtimal olduğu görüşünü savunuyorlar.

Eğer Türkiye’nin cari açığının kapatılması, tolere edilebilir seviyeye çekilmesi hedefi varsa böyle bir döviz fiyatı bu stratejiye ters düşeceği düşünülüyor. Merkez Bankası'nın buna izin vermeyeceği, bir anormallik yaşanmazsa 2 TL'ye gerilemisinin uzak ihtimal olduğu düşüncesi yaygın...

Ekonomistler, seçim sonrası gözlenen gerilemenin sebebini ise, yabancıların bugünlerde borsaya girişlerine bağlıyorlar. Döviz bozdurup borsaya giren yatırımcılar nedeniyle bu gevşeminin yaşandığı, ancak bu durumun kalıcı olmayacağı, özellikle de Türkiye'nin yüksek cari açığı ve Amerikan Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde alacağı yeni kararlar sonucunda döviz girişinin yavaşlaması sonucu yeniden 2,15 - 2.20 seviyesine yükseleceğini öngörüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder