Dolar 2014 Sonunda Nereye Gider - Uzman Tahminleri



Doların şu an geldiği seviyeyi çok önceden bilen finans uzmanları, 2014 sonuna kadar nereye gideceğini yorumladılar. Uzman tahminlerine göre yerel seçimler sonrası dolarda başlayan ve 2.12 seviyesine kadar inmesine yol açan düüş trendi artık bitti. Bunun en önemli nedeni ise, AKP'nin seçim zaferine odaklanan ve seçimi kazanmasını isteyen yatırımcıların ve şirketlerin dikkatlerini ödemesi gereken döviz borcuna çevirmesi...

Bloomberg’te yer alan habere göre finans uzmanı Przemyslaw Kwiecien, Türk lirasının ikinci çeyrekte dolar karşısında yüzde 1,1 değer kaybedeceğini (doların yükseleceğini) ve yılı da benzer seviyelerinden tamamlayacağını öngördü. Varşova merkezli X-Trade Brokers Dom Maklerski şirketi ekonomisti olan Kwievien, 2014’ün ilk çeyreğinde tahminleri en isabetli uzman olmuştu.

Türk lirasında yaşanan değer kaybı, Merkez Bankası verilerine göre toplam döviz borcu Şubat’ta 198,3 milyar olan Türk şirketlerini zorlayacak. Bloomberg’ün yaptığı ankete katılan 26 uzmana göre Türk Lirası yılın ilk yarısını dolar karşısında 2,24’ten tamamlarken yılı da 2,25’ten kapatacak.

Bir diğer başarılı lira analisti olan Kopenhag merkezli Danske Bank’ın ekonomisti Lars Chritensen’e göre de Türk lirasının dolar karşısında çok şansı bulunmuyor. Bloomberg’ün yaptığı en başarılı lira tahmincileri listesinde üçüncü sırada yer alan Christensen de doların son çeyrekte 2,20’ye yükseleceğini ve yılı o seviyede kapatacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder