Bankalardan Neden Kredi Alamıyorum Diyenler Mutlaka Okusun

Tam da en sıkışık zamanımızda kredi çekmek için yaptığımız başvuruya olumsuz cevap gelmesiyle hayal kırıklığı yaşayabiliyoruz. Bu hoş bir durum değil elbette... Ancak şunu da bilmeliyiz ki, bankalara kredi için yapılan başvurular her zaman olumlu sonuçlanacak diye bir kaide yok. Bu noktada biraz da hatayı kendimizde aramalıyız. Bankanın aradığı kriterlerden hangisini yerine getirmediğimiz konusunda biraz kafa yorarak nerede hata yaptığımızı bulabiliriz.

Bir banka yetkilisi kendisine ulaşan kredi başvuruları üzerinde değerlendirme yaparken öncelikle iki kritere bakar. Birincisi başvuru sahibinin kredibilitesi, ikincisi ise gelir durumudur. Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanmasında bu iki kriterin yüksek olmasının önemli payı vardır. Kredibiletimiz yüksek ise, aynı zamanda gelir düzeyimiz de yüksek ise, ihtiyaç duyduğumuz krediye daha kolay ulaşabiliriz.

Kredibilitenizi Yüksek Tutun

Bankacılık literaturünde kredibilite demek, kredi geçmişinin sorunsuz olması anlamına gelir. Daha önce çekilen ihtiyaç kredileri düzenli olarak geri ödenmiş ise, kredi kartı ödemeleri sorunsuz yapılmışsa, kredibilite de yüksek demektir. Kredi skorunun yüksek olması ayrı bir avantaj sağlar. Geçmişte kullanılan kredileri ödeme sürecinde bilinçsiz davranılmış ise kredi skoru da düşük gelecektir.

Daha önce hiçbir bankadan kredi çekmeyenlere gelince, başka bir deyişle kredi geçmişi yoksa sorun yok diye de düşünmeyin. Kredi geçmişi olmayanların durumu, banka tarafından belirsiz olarak değerlendirilir. Böyle bir durumda kredibilitenizi artırmak için bir kredi kartı kullanımına başlayabilirsiniz. Faturalarınızı ödemek için bir kart tercih etmek de başka bir çözüm olabilir. Uhutmayın ki, faturalar düzenli ödeme gerektiren harcamalardır ve bankalar bu konuya çok önem verirler.

Gelirinizi Gösterirken Dikkatli Olun

Kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanması için gelir bildiriminizi yaparken özen gösterin. Gelirinizin yüksek olması banka yetkilisine borçlarınızı ödeyebileceğinizi düşündürür. Bu yüzden bankaya gelirinizi bildirirken çok dikkatli olmalısınız. Gelirinizi en doğru şekilde belgelemek çok önemlidir. Kişisel geliriniz yeterli değilse hane halkının gelirini de eklemeyi unutmayın.

Kayıtlı ve resmi gelirinizin dışında belgelenemeyen birtakım gelirleriniz de olabilir. Resmi belgeli geliriniz kredi kullanmak için yeterli değilse, banka yetkilisine diğer gelirlerinizden de söz etmelisiniz. Bu durumda bankaya bu gelirlerinizi de ispatlamanız halinde kredi çekmenizin kolaylaşacağını aklınızdan çıkartmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder